Νέα από τη Θράκη

Switch to desktop

Ransomware: ΙΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - Πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε εύκολα & γρήγορα τον Ιό της Ελληνικής Αστυνομίας

Το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνεχίζει να εμφανίζεται στο διαδίκτυο

(Στο τέλος του άρθρου συννημένο αρχείo PDF με αναλυτικές επίσημες οδηγίες για τον καθαρισμό)

Προβάλλεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη οτι για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου 100 ευρώ (ή κάποιου άλλου ποσού, μέσω προπληρωμένης κάρτας (π.χ. Paysafe , Ukcash κλπ.)

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες ότι το κακόβουλο λογισμικό, με την ονομασία “Ransomware” ή κοινώς “ιός των 100 ευρώ”, που εξακολουθεί να εμφανίζεται στο διαδίκτυο, παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας - παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Παρακαλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού. Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

 

- ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ για το ethraki.com : 

Εαν τελικά παρά τις προειδοποιήσεις εμφανιστεί ο ιος, μπορείτε να επωφεληθείτε του άρθρου μας από το ethraki.com με εύκολο και γρήγορο τρόπο να απαλλαγείτε. Εαν ζείτε στην Θράκη μπορείτε να μεταφέρετε τον υπολογιστή σας σε ένα από τα τεχνικά εργαστήρια της Alpha ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. 

- Κεντρικό Λ. Δημοκρατίας 39  τηλ. 2551038444 Αλεξανδρούπολη 

- Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης Λ. Δημοκρατίασ 114 @Shop τηλ.  2551081962 Αλεξανδρούπολη
- Υποκατάστημα Ορεστιάδας Κωνσταντινουπόλεως 208 τηλ. 2552027444 Ορεστιάδα
- Υποκατάστημα Κομοτηνής Νικ. Ζωίδη 35 Τηλ. 2531073444 Κομοτηνή 

Εντός 24 ωρών θα είναι έτοιμος και καθαρός. Αναφέροντας το Site μας έχετε ειδική έκπτωση και ο ΙΟΣ θα καθαριστεί & να επισκευαστεί με μόνο 20€ ! (Τελική τιμή με ΦΠΑ, θα πρέπει να ενημερώσετε απλά κατά την παράδοση του υπολογιστή σας στον υπεύθυνο τεχνικό ότι δικαιούστε την ειδική έκπτωση από το ethraki.com)

 

29062013virus2

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ RANSOMWARE Κακόβουλα Λογισμικά

Μα τι είναι τέλος πάντων το Ransomware;
Είναι ένα είδος malware (κακόβουλου λογισμικού) που κλειδώνει την οθόνη του υπολογιστή σας και καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε αυτόν μέχρι να πληρώσετε τα λύτρα! Και όταν λέμε λύτρα, εννοούμε ότι ή θα πρέπει να τους χαρίσετε χρήματα ή να τους δωρίσετε τον κωδικό πρόσβασής σας!
Το Ransomware προέρχεται από τη λέξη «λύτρα», που εννοιολογικά σημαίνει ότι ένα αντίτιμο καταβάλλεται για κάτι που έχει χαθεί ή καταστραφεί. Ransom = λύτρα / ελευθερώνω με λύτρα. Η κατάληξη –ware χρησιμοποιείται για να ταξινομήσει τις διάφορες μορφές προγραμμάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο υπολογιστής σας είναι ο όμηρος!!! Και θα πρέπει να πληρώσετε εσείς ένα τίμημα για να τον πάρετε πίσω σώο και αβλαβή˙ κοινώς, για να μπορέσετε ξανά να αποκτήσετε πρόσβαση σ’ αυτόν. Το χειρότερο, όμως, είναι πως το Ransomware όχι μόνο κλειδώνει τον υπολογιστή σας, αλλά τον απειλεί και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, το κακόβουλο λογισμικό κάνει το μήνυμα να φαίνεται σαν να προέρχεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή από κάποιον μεγάλο οργανισμό. Συνήθως, απειλούν ότι θα το αναφέρουν στην αστυνομία, αν δεν συμμορφωθείτε.
Τα μηνύματα που εμφανίζονται από το κακόβουλο λογισμικό φαίνονται πολύ ρεαλιστικά. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να νομίσουν ότι το μήνυμα είναι όντως πραγματικό.
Ένας υπολογιστής κολλάει συνήθως τέτοιους ιούς όταν ο χρήστης έχει επισκεφθεί ιστοσελίδες που παρέχουν παράνομο περιεχόμενο και παράνομα downloads. Ένα άτομο μπορεί επίσης άθελά του να κατεβάσει και να εγκαταστήσει ransomware από την προβολή ενός μολυσμένου αρχείου από ένα κακόβουλο μήνυμα.
Η διαδικασία, λοιπόν, είναι απλή. Μόλις το κακόβουλο λογισμικό έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας, τότε προσδιορίζει τη γεωγραφική θέση σας. Αυτό είναι σημαντικό, διότι δίνει τη δυνατότητα να εμφανιστεί η απειλή στην σωστή γλώσσα. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κακόβουλο λογισμικό θα εμφανίσει την απειλή, ως επί το πλείστον, στα αγγλικά. Εάν ο χρήστης ζει σε μια χώρα με έντονη την επιβολή του νόμου, το κακόβουλο λογισμικό απειλεί το χρήστη με την αστυνομία.

 

Πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας από τον Ransomware
Αντί να αφήσετε το κακόβουλο λογισμικό να κρατήσει όμηρο τον υπολογιστή σας, δράστε και αφαιρέστε το. Η αφαίρεση του ransomware δεν διαφέρει και πολύ από την απεγκατάσταση άλλων κακόβουλων λογισμικών.
Σύμφωνοι, μερικές μορφές το ransomware είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί εν συγκρίσει με κάποια άλλα αντίστοιχα malwares. Ευτυχώς, όμως, λύση υπάρχει και έτσι μπορείτε να αποτρέψετε την πιθανότητα να βρεθείτε μπλεγμένοι σε παρόμοια κατάσταση.

 

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από το ransomware
Μην επισκέπτεστε κακόβουλα sites (βάλτε το πρόσθετο WOT, στον browser σας). Μείνετε μακριά από περιοχές με παράνομη δραστηριότητα και πειρατικό λογισμικό. Μην επισκέπτεστε ιστοσελίδες που έχουν άσεμνες εικόνες και βίντεο. Το malware είναι πιο κοινό σε αυτά τα είδη των δικτυακών τόπων.

Αξιολογείστε τα μηνύματα που έρχονται στο mail σας με προσοχή. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο περιεχόμενο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μήπως περιέχει κανένα ύποπτο αρχείο ή σύνδεσμο;
Αν ο αποστολέας είναι κάποιος που γνωρίζετε και το περιεχόμενο φαίνεται ύποπτο, επιβεβαιώστε με το φίλο σας, αν είναι αυτός / αυτή που το έχει στείλει το συγκεκριμένο μέιλ. Μην κανετε links σε αγνωτα mails, μην κατεβάζετε αρχεία, εικόνες η βίντεο που περιέχουν στον υπολογιστή σας.
Χρησιμοποιήστε κάποιο διαδικτυακό λογισμικό ασφαλείας. Αυτοί οι τύποι προγραμμάτων μπορούν να μπλοκάρουν ένα ransomware πριν μολύνει πλήρως τον υπολογιστή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα ενημερωμένο το antivirus για να αποφευχθεί η παραβίαση της ασφάλειας.
Χρησιμοποιήσετε την ασφαλή λειτουργία.
Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο στην περίπτωση που ο υπολογιστής σας κλειδωθεί από το κακόβουλο λογισμικό. Χρησιμοποιήστε την ασφαλή λειτουργία, από τη γραμμή εντολών και στη συνέχεια εκτελέσετε το “explorer.exe” για να καταστεί δυνατή η πλήρης διεπαφή χρήστη.
Αυτό σας επιτρέπει να παρακάμψετε το κλείδωμα που έθεσε το ransomware. Μετά τρέξτε το αντιβιοτικό λογισμικό, δηλαδή το antivirus που διαθέτετε και αφαιρέστε τους χειροκίνητα.
Εκκίνηση από ένα live CD USB Εάν το safe mode (= ασφαλής λειτουργία) δεν λειτουργεί, μπορείτε να την εκκινήσετε από ένα live antivirus CD ή USB. Για παράδειγμα, τα antivirus Norton, Kaspersky και Avira παρέχουν bootable CDs διάσωσης. Η απλά, χρησιμοποιήστε κάποιο από αυτά.
Δεδομένου ότι αυτά τα antivirus είναι ανεξάρτητα από το σκληρό σας δίσκο, το κακόβουλο λογισμικό δεν μπορεί να τα εμποδίσει να κάνουν τη δουλειά τους.

29062013virus1

Μα καλά, το Ransomware δεν είναι απλά ένας ακόμα ιός; Γιατί όλος αυτός ο θόρυβος;
Σε αντίθεση με άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού, το ransomware κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα αρχεία σας από ό,τι άλλα malewares και κυρίως, πληγώνει την αξιοπρέπειά σας.

Το Ransomware εμπλέκει πολλούς αθώους χρήστες σε ιδιαίτερα ενοχλητικές καταστάσεις.
Πάρτε για παράδειγμα, έναν έφηβο που το πιο πιθανόν είναι να έχει πάρει «εντολή» από τους γονείς του να μην επιδίδεται σε… επικίνδυνα σπόρ˙ κάτι που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται, να μην εντρυφεί σε πορνογραφικό υλικό στον υπολογιστή του. Ενώ λοιπόν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή, τα πάντα ξαφνικά κλειδώνονται και βλέπει το μήνυμα που σας είπαμε παραπάνω.
Θα ήταν πολύ δύσκολο γι αυτόν να πείσει τους γονείς του ότι δεν παρακολουθούσε «ύποπτο» υλικό, δε συμφωνείτε; Ειδικά αν οι γονείς του δεν είναι και τόσο της τεχνολογίας.
Ακόμα χειρότερα, σε πολλές περιπτώσεις, το ransomware εμφανίζει τις άσεμνες εικόνες που ισχυρίζεται ότι εσείς τις έχετε δει! Και φυσικά, το θύμα μπορεί να είναι, κάλλιστα, όχι μόνον ένας έφηβος αλλά ένας αξιόπιστος γιατρό, κάποιος δάσκαλος ή ακόμα και εσείς ο ίδιος.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε αν κολλήσετε αυτόν τον ιό στον εργασιακό σας χώρο. Φανταστείτε μόνον ένα μήνυμα ransomware να εμφανιστεί ξαφνικά στον υπολογιστή της δουλειάς σας, την ώρα που εργάζεστε. Πόσο ύποπτος άραγε θα φανείτε στα μάτια του προϊσταμένου σας και πόσο εύκολα θα πιστέψει στην αθωότητά σας; Πόσο άραγε θα κινδυνέψει η θέση σας εάν ο εργοδότης σας δει ένα μήνυμα ransomware όπου αναφέρεται η αστυνομία;
Προφανώς το παρόν άρθρο, αφορά κατά κύριο λόγο χρήστες Windows. Ωστόσο, είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πλέον dual boot συστήματα, με κάποια διανομή Linux παράλληλα. Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτό κατά το παρελθόν. Το Linux, δεν κολλάει τέτοιους ιούς, ωστόσο είναι φορέας και κατά την ανταλλαγή αρχείων η άλλη αλληλεπίδραση με κάποιο σύστημα Windows, μπορεί εύκολα να μεταφέρει ιό σε αυτά.

 

(Στο τέλος του άρθρου συννημένο αρχείo PDF με αναλυτικές επίσημες οδηγίες για τον καθαρισμό) 


Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013 20:13
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 22:28

Copyright © 2012 eThraki.com

Top Desktop version

Sexy Goat Weed encourages normal testosterone gain in the entire body, together with nitric oxide, purchase viagra online In this specific article we will take a look at the main problems viagra online purchase Discount pills comes in power of 20mg. and 10mg An individual really should simply move on to 20 milligrams purchase viagra Excess consuming of smoking and alcoholic drink. 3. Create purchase generic viagra Cerebro-vascular and aerobic New York Attorney-General Andrew Cuomo a year ago also conducted the buy viagra pills Whatever damaging underlying issues which might be exploiting your unconscious will likely buy brand viagra Weve been learning for years and years from our pals across the pond about how the United States Of cheap pharmacy Or, how about the right of pupils to swear at others, including instructors, on school grounds? Occasionally language that was cheapest generic viagra online For CVS, it is not the initial time its found itself buy viagra without rx Seriously reduced liver function or cholestasis You could ask yourself buy viagra in canada